Mapa del llocSelector d'Idioma EspañolValenciàEnglishDeutsch
www.catedraldevalencia.es
Catedral de València
prema ací per a ampliar la imatge Missa capitular en l'altar major
Voste es troba en: Inici / El Capítol/ Història i Dades

El Capítol Metropolità

prema ací per a ampliar la imatgeEl Capítol de la Catedral Metropolitana de València, els orígens del qual, en la seua constitució actual, es remunten als primers dies després de la conquista de València pel Rei En Jaume I el 28 de setembre de 1238, compta en el seu haver una gloriosa història de capitulars, el qual tremp sacerdotal de generosa entrega i amor a l'Església Diocesana ha tingut una important influència en la formació espiritual i científica del presbiteri diocesà i una constant i fidel col.laboració amb el seu Arquebisbe en el govern de la Diòcesi.

La seua organització anà perfeccionant-se en el córrer dels temps. El Papa Innocenci VIII li va atorgar la categoria de Capítol Metropolità en elevar la Seu a esta dignitat, el 9 de juliol de 1492. I l'estructura, que ha perdurat fins el present, va ser adquirida en virtut del concordat de 1851, convingut entre Espanya i la Santa Seu.

prema ací per a ampliar la imatgeEl Capítol de Canonges de la Catedral de València és un col.legi de preveres amb personalitat jurídica pública davall l'autoritat de la Seu Apostòlica i de l'Arquebisbe de l'Arxidiòcesi, la comesa del qual, drets i obligacions es determinen en el Codi de Dret Canònic i en els Estatuts vigents.

El Capítol Catedral, per la seua existència multisecular, per la seua vinculació a l'Església «Mare i cap de totes les esglésies de la Diòcesi», per l'estabilitat jurídica que li conferix el dret canònic, així com pel seu tradicional prestigi és signe de continuïtat històrica de la fe en la Diòcesi de València.

El Capítol realitza la seua comesa en comunió i cooperació amb l'Arquebisbe, Pastor suprem de l'Arxidiòcesi Valentina.

prema ací per a ampliar la imatgeD'acord amb una tradició secular i amb el dret de l'Església, el fi primari del Capítol és donar a Déu, en la Catedral, un culte més solemne, representant així especialment a l'Església en el compliment del precepte de l'oració. Així mateix complir aquells oficis que el dret o l'Arquebisbe li encomana.

A l'Arquebisbe li competix presidir les accions litúrgiques més solemnes. El Capítol li assistix en quantes celebre en la Catedral o en qualsevol altre lloc, a requeriment del mateix.

El culte coral diari consistix en Laudes, Santa Missa, Hora intermitja i en determinades solemnitats també Vespres. Es celebra com mereix el dia del Senyor i la resta de solemnitats litúrgiques, procurant facilitar la participació activa dels fidels.

La missa conventual s'aplica de manera especial pels benefactors vius i difunts de la Catedral i s'encomanen també les necessitats espirituals i materials de la comunitat diocesana.

prema ací per a ampliar la imatge

El Capítol organitza en la Seu el servici pastoral ordinari i extraordinari que requerisca el bé dels fidels. Facilitar la recepció del sagrament de la penitència és un servici molt propi de la Catedral. A tal fi, el Capítol procura que hi haja en la mateixa, confessors disponibles, tenint en compte la comoditat dels fidels.

El Capítol fomenta l'adoració al Santíssim Sagrament, per mitjà de la solemne celebració de les XL Hores i altres actes de devoció eucarística, com els "Dijous del Sant Calze".

tornar dalt imprimir

2007 - 2024 © Capítol Metropolità de ValènciaPolitica de privacidadAviso LegalPolítica de CookiesDisseny: Eurisco.es