El Reliquiari de la Catedral
Al fons de l'Aula Capitular, després d'una llinda neoclàssica, està la capella de les relíquies, de forma circular, on s'obrin tres grans armaris que guarden les relíquies de la Catedral.
En les seues portes estàn representades les escenes de l'entrega de la relíquia de la Santa Espina per Sant Lluïs de França, la del Sant Calze (va estar guardat en l'armari central fins a 1916) i la de les altres relíquies de la Casa d'Aragó per Alfons V el Magnànim. Són obra del pintor Miquel Parra.
“L'Església venera només les relíquies "autèntiques", perquè ens acosten a la memòria dels Sants, els cossos dels quals estàn destinats a ressuscitar gloriosament; i conserva amb respecte altres relíquies "històriques", per les tradicions que testimonien, el record de les persones que les van venerar i també pel valor artístic dels reliquiaris....”
La Catedral de València tenia un vertader tresor de reliquiaris, molts d'ells representant els Sants de cos sencer o només el bust, però la major part d'ells van ser fosos l'any 1812, a Mallorca, on s'havien traslladat, amb el retaule de plata i la custòdia processional gòtica, a fi de salvar-los de la rapacitat de l'exèrcit francés; tot això es va convertir en monedes per pagar les tropes que lluitaven contra Napoleó. Malgrat d'esta gran pèrdua i a les patides en el saqueig de la Catedral el 21 de juliol de 1936, es van conservar moltes relíquies, ara guardades en reliquiaris més modestos, i algunes peces d'orfebreria de gran valor històric i artístic.
En l'armari de l'esquerra destaquen les relíquies de Sant Joan de Ribera i de Sant Lluïs Bertran (una mà que és l'única part del seu cos que es conserva íntegra); també hi ha altres de sants i beats valencians recents.
L'armari central custòdia els reliquiaris de major valor històric, perquè van estar en les capelles de la cort itinerant dels reis d'Aragó, a Saragossa, Barcelona i finalment en el palau reial de València, d´on van ser portades a la Catedral en 1437 per orde d'Alfons V el Magnànim; entre elles una relíquia de la Vera Creu, de grans mides i disposada en forma de creu patriarcal i una altra dins d'un preciós reliquiari gòtic en forma de torre. Dels antics bustos de plata només ha romàs un de gran bellesa, del segle XV, amb la imatge de la Mare de Déu.
Dins l'armari de la dreta, entre una variada mostra de reliquiaris de dimensió reduïda, estan les arquetes dites "de les àgates" i "dels Embriacchi", enviades des de Roma amb relíquies pel Papa valencià Calixt III.